Konuşmaya başlar başlamaz karşı karşıya kaldığımız ilk sorulardan biri “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” Çocukken, anne babalarımız, öğretmenlerimiz, konu komşu, arkadaşlarımız ne olmak istediğimizi hep sorgular, biz de hevesle cevap veririz: “Doktor olmak istiyorum, avukat olmak istiyorum, polis olmak istiyorum…”
Ortaokula, hatta liseye geldiğimizde ise ne olmak istediğimizden artık eskisi kadar emin olamıyoruz… Kariyer planlarımız belirsiz hale geliyor, belirsizlik de bizi rahatsız etmez oluyor. Hatta geleceğe dönük seçeneklerin çeşitliliği bizi mutlu ediyor, özgürleştiriyor…
Ancak, yüksekokula başlayacağımız dönemde, ileride yapmak istediğimiz iş ile ilgili bir program seçmek konusunda baskı altında kalıyoruz. Sınavı başarıyla atlatıp arzu ettiğimiz bir programa yerleşsek bile, okurken istediğimiz gerçekten bu mu emin olamıyoruz. Ardından, mezuniyet geliyor ve toplum bize artık gerçek hayata geçtiğimiz, bu yüzden de seçtiğimiz meslek dalında çalışmaya başlamamız gerektiği konusunda baskı yapıyor. Ancak o anda bile birçoğumuz hangi işin bize uygun olduğuna dair kararsız kalıyoruz.
Tabii bu söylemlerin hepsi geride kaldı… Artık bize uygun olan değil, gelecek yüzyıla uygun olanın derdine düştük. Gönlüme göre iş olsun devri bitti, çağ ne istiyor onun derdindeyiz…
Peki, çağ ne istiyor, hangi meslekleri ön görüyor? Bir bakalım listeye…
- Yapay zekâ makine kalite kontrol elemanı
- Robot kaynak operatörü
- Bilişim teknolojisi
- Dil konuşma terapisti
- Güneş enerji sistemi teknik personeli
- Dijital reklamcılık
- Veri tabanı yöneticiliği
- ARGE mühendisi
- E-ticaret meslek elemanı
- Siber güvenlik uzmanı
- İnternet televizyonculuğu
- Yazılım destek uzmanı
- Robot mühendisliği
- Üç boyutlu grafik animasyoncu
- Mobil yazılımcı
- Drone operatörü
- Hibrit araç uzmanı
- Bütünleyici tıp uzmanı
- İklimlendirme teknisyeni
- Robotik cerrahi
- Siber güvenlik uzmanı
- İnovasyon mühendisliği
- Robotik kodlama eğitmeni
Çoğunu ilk kez duyduğunuzu biliyoruz… Kariyer planlaması yaparken bu listeye göz atmayı unutmayın…
Bu arada sadece bu meslekleri yapmak yetmiyor, bu meslekleri hakkıyla yapabilmek için teknolojiyi yakından takip etmek şart. Ve daha birçok şey… Geleceğin meslekleri için gereken donanıma sahip misin? Bir dahaki yazıda bunu birlikte ölçelim… Takipte kalın…